-

Saaliin laskenta ja riistaparaati

Ajometsästyksessä saalis lasketaan usein jokaisen ajon välissä tai viimeistään päivän jahdin päätyttyä riistaparaatissa.

Saaliiksi saatu riista asetellaan havupedille pää metsästäjiä kohti ja makaamaan oikealle kyljelle, siten että, joka kymmenes (vasemmalta oikealle laskien) on hiukan siirrettynä muihin nähden.  Jahdissa jossa ammutaan useampaa riistalajia, kunkin lajin edustajat järjestetään paino, koko ja sukupuoli järjestykseen, pienimmästä suurimpaan ja urokset ensin.

Tässä riistaparaatissa metsästäjät hyvästelevät saaliiksi saadut eläimet ja kunnioittavat riistan jumalia. Kaikilla saaliseläimillä on havunoksa suussaan ja kylkensä päällä, edustamassa viimeistä kosketusta metsään.

Riistaparaatissa myös julkistetaan päivän ”jahtikuningas”, jolla on kunnia pitää saaliita, järjestäjiä ja kanssametsästäjiä kiittävä puhe ja usein myös nostaa malja Dianalle(aina vasemmalla kädellä).

Missään tapauksessa eläinten päällä tai yli ei saa kävellä riistaparaatissa, tätä pidetään erittäin huonona ja epäkunnioittavana tekona.