-

Euroopan- ja Kanadanmajava

Castor fiber, Castor canadiensis

Yleisin havainto majavasta on sen tekemät metsätyöt

Yleisin havainto majavasta on sen tekemät metsätyöt

Alkuperäislaji euroopanmajava ja kanadalainen tulokas

Suomessa tavataan kahta majavalajia. Euroopanmajavaa joka ehdittiin jo 1800-luvulla metsästää sukupuuttoon mutta saatiin Norjasta 1935 tuoduilla siirtoistuksilla palautettua eläimistöömme, sekä 1900-luvun alkuvuosina istutettua kanadanmajavaa joka vahvempana lajina on yleistynyt huomattavasti eurooppalaista enemmän. Kanadanmajavan pyynti Suomessa on ainoastaan metsästysajalla säännösteltyä, kun taas euroopanmajavalle tulee olla riistakeskuksen myöntämä pyyntilupa.

Euroopan majava eroaa kanadalaisesta lajitoveristaan vain hieman. Eurooppalaisen väritys on useimmiten hieman ”hallava”, lisäksi karva on hieman pidempi kuin kanadanmajavalla. Elintavoissa merkittävin ero löytyy patojenrakenteluhaluissa, sekä pesänrakennustavoissa. Euroopan majava rakentaa useimmin pesänsä joenpenkkaan, kun kanadalainen serkku rakentaa kekopesän.

Riistanhoito

Vaikka majava tekee huomattavia tuhoja rantametsiköissä, aikaansaa se padonrakennuksellaan tulva-alueita jotka ovat erinomaisia pesintäalueita monille vesilinnuille. Mikäli alueella tiedetään oleskelevan euroopanmajavia, tulee välttää kanadanmajavien siirtymistä lähiseudulle sillä ne vahvempina ja tehokkaampina lisääntyjinä syrjäyttävät alkuperäislajin. 

 


 

Kanadanmajavan metsästys

Tuoreet majavanjäljet keväisellä hangella, merkki hyvästä pyyntipaikasta

Tuoreet majavanjäljet keväisellä hangella, merkki hyvästä pyyntipaikasta

Kanadanmajava kannat suomessa vahvistuivat nopeasti 80- ja 90- luvuilla. Nykyisin vahvimmat kannat Suomessa ovat savon, karjalan ja kainuun alueella. Majavat saattavat saavuttaa jopa yli 30 kilon painon. Pääsääntöisesti aikuiset majavat painavat 20 kilon molemmin puolin. Suomen majavakannat kestävät metsästysverotusta, mutta metsästäjän on tunnettava silti vastuunsa, jottei kantaa yliverotettaisi.

Majava on hieno ja erittäin maukas riistaeläin. Majavan metsästys ajoittuu mukavasti joko syksyn alkuun tai päättää jahdin sulavesien alkaessa sulatella talven tekemiä jääkansia. Majava ei ole helppo metsästettävä, vaan yllättävän haastava. Majava osaa myös yllättää, ilmestyä juuri silloin kun sitä vähiten osaa odottaa.

Kanadanmajavajahdit tapahtuvat Itä-suomessa, josta löytyy runsaasti majavia ja rauhallista luontoa. Finnhuntingin majavajahteihin kuuluu tasokas majoitus sekä maukkaat riistaruuat.

  • Metsästyksen fyysisyys: 2/5
  • Ase: Kivääri 5,70 - 7,62mm, haulikko, metsästysjousi
  • Erityisvarusteet: Ampumakeppi, kiikarit

 


 

Euroopanmajavan metsästys

Euroopanmajavan metsästys Virossa

Virossa on erittäin runsas euroopanmajavakanta, joka kestää kovaakin verotusta hyvin. Viron majavajahti kausi on myös pidempi verrattuna Suomeen, johtuen leudommasta ilmastosta. Euroopanmajava on arvokas riistaeläin, jolla on erittäin maukas liha ja hieno turkki.

Finnhuntingin Virossa tapahtuvat euroopanmajavajahdit käydään arvokkaissa puitteissa, hienossa Virolaisessa ympäristössä. Aamut ja varsinkin illat vietetään päivän aikana etukäteistiedustelun avulla suunnitelluilla kytispaikoilla, päiväsaikaan majavat pysyttelevät pesissään ja aktivoituvat vasta hämärän laskeuduttua.

  • Metsästyksen fyysisyys: 3/5
  • Ase: Kivääri 6,5 - 7,62mm, haulikko kal 12
  • Erityisvarusteet: Ampumakeppi, kiikarit