-

Lehtokurppa

Scolopax rusticola

Lehtokurppa ja ylpeä saksanseisoja

Lehtokurppa ja ylpeä saksanseisoja

Lehtokurppa riistalintuna

Lehtokurppa on tieteellisesti hyvin vähän tutkittu lintulaji joka liikkuu pääasiallisesti öisin ja hämärän aikaan. Suomessa pesivä kanta on noin 120.000 yksilöä mutta muuttoaikaan maamme läpi liikkuu huomattava määrä Venäjällä pesineitä ja Britteinsaarille tai Keski-eurooppaan muuttavia lintuja. Lehtokurppa on Suomessa melko vähän metsästetty laji ja niitä saadaankin enemmän sattumasaaliina muun metsästyksen yhteydessä, vuotuisen saalismäärän jäädessä noin noin 5000 yksilöön. Lehtokurppafanaatikkojen keskuudessa jokaista saaliiksi saatua kurppaa juhlistetaan monin rituaalein ja peltolintujahdeissa kurpan ampuja saa automaattisesti jahtikuninkaan tittelin. 

Riistanhoito

Lehtokurpan elinalueiden parantamiseksi on Suomessa tehty äärimmäisen vähän ja tietoa siitä on vaikea löytää. Finnhunting pyrkii kuitenkin käytettävissä olevilla alueilla tekemään kokeiluja joiden tulokset jäävät tulevina vuosina nähtäviksi.

 


 

Lehtokurpan metsästys Irlannin länsirannikolla

Lehtokurpan metsästys Irlannissa

Lehtokurpan metsästys Irlannissa

Lehtokurppien muutto pysähtyy Irlannin länsirannikolle. Tälle lehtokurpan metsästäjien maailman parhaaksi arvostamalle alueelle suuntautuvat myös Finnhuntingin järjestämät kurpanmetsästysmatkat. Metsästys Congin alueella tapahtuu seisovilla- ja karkoittavilla koirilla sekä tarpeen mukaan pienimuotoisina miesajoina. Joulun välipäivät ja Tammikuu ovat ajankohtana erinomaisia Lehtokurpan metsästykseen ja odotettavissa on mahdollisuuksia jopa legendaarisen kurppadoublen ampumiseen.

  • Metsästyksen fyysisyys: 3/5
  • Ase: Haulikko taittuva kal 20 - 12
  • Erityisvarusteet: veden ja tuulenpitävä metsästysasu