-

Saksanhirven metsästys

Cervus elaphus

Saksanhirvi on manner-euroopassa elävien kaurislajien kiistaton kuningas

Saksanhirvi on manner-euroopassa elävien kaurislajien kiistaton kuningas

Saksanhirvien hiivintämetsästys, tapahtuipa se sitten Keski-Euroopan metsissä tai Skotlannin ylämailla on metsästyskokemus joka jokaisen suurriistan metsästäjäksi itseään kutsuvan tulee ainakin kerran elämässään kokea. 

Saksanhirven kiima-aika, jonka huippu Manner-Euroopassa ajoittuu syyskuulle ja Skotlannissa lokakuulle, on paras aika päästä todistamaan urosten taisteluita ja mahtipontista mylvintää niiden puolustaessa reviireitään. Alueiden uros populaatio on aina tarkoin seurattu ja metsästys kohdistuu tarkoin valikoituihin yksilöihin jotka jo ovat luovuttaneet vahvat geeninsä alueen perimään tai ovat sarvimateriaaliltaan selvästi heikompia. Kasvuiässä olevien vahvojen urosten ampumista pyritään aina välttämään. Saksanhirven metsästys tapahtuu aina kokeneen oppaan kanssa joka pystyy arvioimaan onko tavoitettu uros sopiva kaadettavaksi.

Finnhuntingin saksanhirven metsästysmatkat suuntautuvat Puolaan ja Skotlantiin, joissa molemmissa on erittäin pitkät perinteet saksanhirven metsästyksestä ja saksanhirvikannat ovat erinomaisessa kunnossa.

 

Riistanhoito

Varsinkin pohjoisemmilla levinneisyysalueillaan saksanhirvet käyvät talvella aktiivisesti riistapelloilla ja ruokintapaikoilla. Saksanhirvikannan hyvinvointiin vaikuttaa paljon myös metsästyksen kohdistaminen sopiviin yksilöihin, sillä laumaeläimenä väärien urosten ampuminen saattaa pahimmillaan aiheuttaa lauman hajoamisen joka osaltaan altistaa yksinäiset eläimet pedoille.

 


 

Saksanhirven metsästys Skotlannissa

Nuorten saksanhirviurosten lauma nummilla

Nuorten saksanhirviurosten lauma nummilla

Saksanhirvet vaeltavat varsinkin kiima-aikaan lokakuun alussa ylämaiden nummilla laumoina joita valtaurokset agressiivisesti paimentavat ja ovat alati valmiina häätämään kilpakosijat pois. Öisin laumat vaeltavat alas laaksoihin joissa käydään äänekkäitä taisteluita alueen herruudesta.

Näennäisestä helppoudestaan huolimatta saksanhirviurosten hiivintämetsästys Skotlannin nummilla antaa haastetta kokeneimmallekin metsästäjälle. Kilometrien esteetön näkyvyys ja nummilla liikkuvat muut saksanhirvet tekevät metsästettäväksi valikoidun yksilön lähestymisen vähintäänkin vaikeaksi ja onnistunut lähestyminen tuulen alta saattaa merkitä kilometrien lenkkiä puuttomalla nummella.

Luonnollisesti matka Skotlantiin ei olisi mitään ilman tutustumista historiallisiin nähtävyyksiin ja lähes jokaisen puron varressa on tislaamo johon voidaan haluttaessa järjestää tutustumiskäynti.

  • Metsästyksen fyysisyys: 3/5
  • Hintataso: €€
  • Ase: Kivääri 6,5 - 7,62mm
  • Erityisvarusteet: Ei liian tumma metsästysasu

 


 

Saksanhirven metsästys Manner-euroopassa

Tämän nuoren uroksen ura ei jatkunut suvun jatkamiseen saakka

Tämän nuoren uroksen ura ei jatkunut suvun jatkamiseen saakka

Saksanhirviä tavataan lähes jokaisessa Manner-Euroopan maassa vahvimman populaation löytyessä Itävallasta, Saksasta ja vanhoista itä-blokin maista. Saksanhirveä metsästetään näissä maissa metsäisiltä luonnon niityiltä vuoriston ja vanhan metsän hallitessa maisemaa. Näilllä rinteillä saksanhirvi urokset mylvimällä ilmoittavat haareminsa kokoamisesta ja omasta paikastaan sen johtajana.

Metsästäjän haaste on päästä sopivaan ampumatilanteeseen peitteisissä maastoissa, tai ampumaan hyvinkin pitkältä matkalta sopivan aukon tullessa metsässä tarjolle.  Päivän aikana on mahdollista nähdä kymmeniä eläimiä, naaraista ja vasoista, urosten tappelun haluisiin laumoihin. Tähtämessä on kuitenkin vain tarkoin etukäteen valitut yksilöt, tätä on valikoiva metsästys parhaimmillaan!

  • Metsästyksen fyysisyys: 3/5
  • Hintataso: €€€
  • Ase: Kivääri 6,5 - 9,3mm
  • Erityisvarusteet: laadukkaat katselukiikarit, hyvä kiikaritähtäin