-

Heinäsorsa

Anas platyrhynchos

Hyvällä onnella sorsien pomppulintujahdissa saalis voi olla monipuolinenkin

Hyvällä onnella sorsien pomppulintujahdissa saalis voi olla monipuolinenkin

Heinä- eli sinisorsa

Heinäsorsa on maailman yleisin sorsalintu ja Suomessakin sen vuotuiset saalismäärät hipovat 300.000 kappaletta. Kaikkien sorsalintujen metsästys tapahtuu pääasiallisesti iltalennon aikaan niiden liikkuessa lepo- ja ruokailupaikkojen välillä tai päiväsaikaan koluten kosteikkoja ja jokia pomppulintujen toivossa. Molemmissa jahtimuodossa noutava koira on lähes välttämätön ammuttujen lintujen löytämiseksi. Monille sorsanmetsästys ajoittuu vain sorsakauden aloitukseen tai sitä seuraaviin viikkoihin, todellisuudessa kausi jatkuu pitkälle marraskuuhun ja harva riistalintu onkaan herkullisempaa tarjottavaa illallispöydässä kuin muuttoa varten itsensä lihottanut loppukauden heinäsorsa.

Riistanhoito

Tärkein asia sorsalintujen riistanhoidossa on elinolosuhteiden parantaminen kosteikkorakentamisen muodossa ja aktiivinen pienpetopyynti. Näillä toimenpiteillä saadaan tehokkaasti kasvatettua alueellista poikastuotantoa. Lisäksi ruokinnalla autetaan sorsia vahvistumaan ja keräämään vararavintoa muuttomatkaa varten.

 


 

Sorsien metsästys hoidetuilta kosteikoilta

Sorsapassiin kannattaa pukea myäs kasvot peittävä naamiohuppu

Sorsapassiin kannattaa pukea myäs kasvot peittävä naamiohuppu

Finnhuntingin sorsanmetsästys tilaisuuksissa voit olla varma, että alueella on tehty riittävästi riistanhoitotöitä metsästettävän sorsakannan aikaansaamiseksi. Metsästys tapahtuu ennalta suunnitelluista passeista ja parhaassa tapauksessa saatat saada itsellesi käyttöön oman lammen ja koiramiehen. Ilmoitettuasi etukäteen meille käyttämäsi haulikon kaliberin, on paikallasi odottamassa riittävä määrä lainmukaisia sorsanmetsästykseen soveltuvia patruunoita.

Varsinaisen iltalennon jälkeen voit siirtyä odottamaan riistaparaatin alkua ja kertaamaan vaihtelevia tapahtumia muiden metsästäjien kanssa.

Riistanhoito

Kaikilla alueilla joita käytämme sorsanmetsästykseen, on vuosien tausta kosteikkojen rakentamisesta ja hoitamisesta. Elinympäristö pyritään pitämään muiltakin osin mahdollisimman sorsia miellyttävässä kunnossa. Tehokkaalla ruokinnalla sorsat saadaan ohjattua alueille joissa metsästys voidaan suorittaa sekä turvallisesti että lakien ja asetusten mukaan.

  • Metsästyksen fyysisyys: 2/5
  • Ase: Haulikko 20 - 12
  • Erityisvarusteet: Vedenpitävät jalkineet, maaston väreihin sulautuva vaatetus, päähine tai kasvonaamio