-

Muntjakin metsästys

Muntiacus reevesi

Muntjakki on pienikokoinen hirvieläin jonka suurimmatkaan yksilöt eivät saavuta 20kg painoa ja harvoin ylittävät 50cm säkäkorkeuden. 1900-luvun alussa Bedfordin herttua siirtoistutti mailleen Intian muntjakkeja (Muntiacus muntjak), jotka kuitenkin todettiin liian agressiivisiksi ja korvattiin pian hiukan pienempi kokoisella ja rauhallisemmalla Reevesin muntjakilla (Muntiacus reevesi). Tänä päivänä Britanniassa esiintyy ainoastaan Reevesin muntjakkeja. Myös ranskaan on aikoinaan istutettu näitä erikoisia eläimiä, mutta siellä niitä tavataan tänä päivänä vain muutamissa aidatuissa puistoissa.

Maailman ainoa vierailevien metsästäjien tavoiteltavissa oleva muntjakkikanta onkin Britanniassa.

Riistanhoito

Muntjakki esiintyy Britanniassa paikoittain erittäinkin yleisenä. Koska se on tehokas lisääntyjä, saavuttaa sukukypsyyden jo 8kk iässä ja lisääntyy ympäri vuoden, ei muntjakki kantojen eteen tehdä suoraan siihen kohdistuvaa riistanhoitotyötä. Pienenä peuraeläimenä se hyötyy kuitenkin kauriille suunnattuista riistahoitotoimenpiteistä kuten tehokkaasta pienpetopyynnistä ja riistapelloista.

 


 

Muntjackin hiivintämetsästys

Muntjakki on vaativa metsästettävä jo pelkästään hämäräaktiivisuutensa ja pienen kokonsa johdosta, tämän lisäksi muntjakki on erittäin valpas ja heti metsästäjän havaittuaan muntjakkiuros päästää voimakkaan haukkuvan varoitusäänen, jota se saattaa jatkaa hyvinkin pitkän aikaa karkoittaen muutkin lähiseudun eläimet. Muntjakin metsästys tapahtuu pääsääntöisesti iltaisin ja aamuisin peltojen reunoja kierrellen ja kiikaroiden. Sopivan yksilön löydyttyä sitä pyritään lähestymään tuulen alta ampumaetäisyydelle. Päivisin muntjakit siirtyvät usein tiheämpiin pusikoihin joista niitä voidaan myös yrittää metsästää, joskin valpas muntjakki usein vetää tässä metsästysmuodossa pidemmän korren.

Muntjakin metsästys Englannissa

Finnhuntingin Muntjakin metsästys kohdistuu Wiltshiren alueelle jossa paikoittain on erittäin hyvä muntjakki kanta. muntjakin metsästyksen yhteydessä on metsästysaikojen puitteissa useimmiten mahdollista metsästää myös kaurista ja vesikaurista.

  • Metsästyksen fyysisyys: 3/5
  • Ase: Kivääri 5,7 -7,62mm
  • Erityisvarusteet: Hyvät hiivintään soveltuvat jalkineet, valovoimainen kiikaritähtäin ja katselukiikarit