-

Gemssin metsästys

Rupicapra rupicapra

Gemssinmetsästysmaastot ovat kiistatta Euroopan kauneimpia

Gemssinmetsästysmaastot ovat kiistatta Euroopan kauneimpia

Gemssien metsästys on kautta aikojen ollut Keski­Euroopassa tapahtuvien hiivintäjahtien kuninkuuslaji. Sen lisäksi, että Gemssit on varustettu erinomaisilla aisteilla, ovat ne myös jatkuvasti liikkeessä ja valmiina pinkaisemaan kallionkielekkeeltä toiselle huomattuaan vähäisimmänkin uhkaavan liikkeen. Lisähaastetta metsästäjälle tuo vielä se, että gemssit tarkkailevat pääsääntöisesti alapuolellaan olevia rinteitä, eli yllättääkseen saaliin tulee metsästäjän kiivetä Gemssien yläpuolelle.

Metsästys tapahtuu noin 2000m korkeudessa ja hyvä kunto on ehdoton edellytys tähän metsästysmuotoon ryhtyvälle.
Aseen tulee olla tarkkakäyntinen ja osumatarkkuuden oltava riittävä kauriin kokoisen eläimen kaatoon yli 200m matkalta.

Gemssi alalajeista Karpaattien laji (rupicapra rupicapra carpatica) on kaikkein suurin ja maailman 10 suurimmasta gemssi trofeesta valtaosa onkin saatu saaliiksi juuri Romaniasta . Hiukan kevyempiä vaihtoehtoja Gemssin metsästykseen löytyy esimerkiksi Espanjan Pyreneiltä, gemssijahdit räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan. Finnhunting järjestää matkoja kaikille Gemssien esiintyvyysalueille ja kerromme mielellämme alueiden eroavaisuuksista. 
Jos olet valmis ottamaan haasteen vastaan, on gemssijahdissa aina luvassa metsästyskokemus joka pysyy ikuisesti muistoissasi! 

Riistanhoito

Koska Gemssit ovat erittäin villejä eläimiä ja elävät vaikeasti tavoitettavilla vuoristoalueilla, rajoittuu niiden kannanhoito lähinnä erittäin tarkasti valikoivaan metsästykseen sekä petoeläin populaatioiden pitämiseen hyväksyttävällä tasolla.
 


 

Gemssin metsästys Romaniassa

Finnhuntingin varaamat gemssinmetsästysalueet sijaitsevat karpaattien vuoristossa Fagaras massiivin lounaisrinteillä. Käytettävä alue on tunnettu suurista gemssipukeistaan ja viime vuosina useita euroopan suurimpia gemssitrofeita on saatu saaliiksi juuri näiltä seuduilta. 

Gemssijahti ajoittuu syyskuun puolenvälin ja lokakuun puolenvälin aikaan. Tällöin gemssit ovat jo vaihtaneet talvikarvan ja hiukan laskeutuneet kesälaitumiltaan alemmas ja toisaalta sääolosuhteet vuoristossa ovat vielä metsästäjien kannalta siedettävät.

Toisin kuin kauriit, gemssit ovat aktiivisia koko päivän ja liikkuvat jatkuvasti äkkijyrkillä vuorenrinteillä. Metsästäjien tulee mieluiten päästä lähestymään gemssejä yläpuolelta, sillä ne tarkkailevat jatkuvasti valppaina alarinteitä ja pakenevat välitömästi vaaran havaittuaan. Gemssin metsästys tapahtuu yli 2000 metrin korkeudessa ja vaatii hyvän fyysisen kunnon lisäksi huolellisen valmistautumisen aseen kohdistuksineen. Gemssijahtiin osallistuvien kesken järjestetäänkin jo hyvissä ajoin ennen matkaa muutamia ratapäiviä joissa pohditaan vuoristojahdin vaatimuksia ja valmistellaan aseet pitkän matkan ammuntaan. 

  • Metsästyksen fyysisyys: 5/5
  • Ase: Kivääri 6,5 -7,62mm
  • Erityisvarusteet: Tukevat pitäväpohjaiset vaelluskengät, kevyt ja tarkka ase