-

Vuorikauriit eli Ibexit

Espanjalaisia vuorikauriita laiduntamassa tyypillisessä ympäristössään

Espanjalaisia vuorikauriita laiduntamassa tyypillisessä ympäristössään

Vuorikauriiden metsästys

Vuorikauriita asustaa lähes kaikilla Euroopan ja Aasian vuoristoalueilla. Tyypillisimpiä metsästäjien tavoittelemia eläimiä ovat Aasiassa esiintyvät alalajit sekä Euroopassa esiintyvät Bezoar Ibex Turkissa ja neljä Espanjassa esiintymisalueittensa mukaan nimettyä alalajia Gredos, Beceite, Ronda ja Sierran Nevada ibexit. Ibex onkin riistaeläinten kiistaton kuningas ja oli kyseessä minkä tahansa vuorikauriin metsästyksestä on tämä saalis aina osoitus metsästäjän halusta viedä harrastuksensa vaativuustaso äärimmilleen.

Metsästys tapahtuu aina kokeneen vuoristo-oppaan johdolla hiivintäjahtina. Ampumamatkat saattavat olla kohtuullisen pitkiä ja siirtyminen metsästysalueelle rankkaa, joten hyvä fyysinen kunto ja tarkkakäyntinen kivääri ovat vuorikauriden metsästyksessä tarpeen.  

Riistanhoito

Ibexit elävät eristäytynyttä elämää mieluiten kaukana ihmisasumuksista. Tärkein osa minkä tahansa ibex alalajin riistanhoidosta onkin niiden elinympäristön säilyttäminen mahdollisimman luonnollisessa tilassa. Varsinkin Espanjassa ibexit kilpailevat alueista jatkuvasti laajenevien rannikon lomakohteiden sekä niiden tuomien turistivirtojen kanssa.