-

Peltopyyn metsästys

Perdix perdix

Seisovien koirien työskentelyä peltopyyjahdissa on ilo seurata

Seisovien koirien työskentelyä peltopyyjahdissa on ilo seurata

Peltopyiden metsästys seisovalla koiralla syksyisiltä sänkipelloilta on aina yksi metsästyskauden kohokohdista. Onneksi vahvan riistanhoidon ansiosta tätä alunperin pohjanmaan lakeuksilla herrojen harrastamaa metsästysmuotoa on vielä rajoitetusti mahdollista harjoittaa muutamilla eteläisen Suomen peltoalueilla.

Riistanhoito

Peltopyy on tänä päivänä erittäin riippuvainen vahvasta riistanhoidosta. Tehomaatalous ja peltojen salaojitukset ovat tuhonneet suurimman osan peltopyyn luonnollisista esiintymisalueista ja rikkakasvien torjunta vähentänyt radikaalisti aikaisemmin esiintyneiden ravintokasvien määrää. Peltoaukeita rikkovat viherkesannot ja öljykasvipohjaiset riistapellot yhdistettynä tehokkaaseen pienpetopyyntiin edesauttavat huomattavasti peltopyyparvien selviytymistä talven yli.


Peltopyyn metsästys seisovilla koirilla

Peltopyyn metsästys tapahtuu seisovia tai ylösajavia kanakoiria apuna käyttäen. Koirat luovivat metsästäjien edellä ja toiminnallaan osoittavat lintujen sijainnin. Metsästäjät voivat lähestyä koiraa, joka karkoittaa linnut lentoon. Peltolintujen metsästysmuotona tämä on yksi hienoimmista ja varmasti metsästyskauden kohokohtia useille lintujen metsästäjille.

Peltopyy on saaliina erittäin arvostettu ja peltopyyn metsästykseen onkin tapana pukeutua perinteiseen Brittiläistyyppiseen metsästysasuun.

  • Metsästyksen fyysisyys: 2/5
  • Ase: Taittuva haulikko kal. 20 - 12
  • Erityisvarusteet: Perinteinen metsästysasu, ei camo