Euroopan- ja Kanadanmajava

Castor fiber, Castor canadiensis

Yleisin havainto majavasta on sen tekemät metsätyöt

Alkuperäislaji euroopanmajava ja kanadalainen tulokas

Suomessa tavataan kahta majavalajia. Euroopanmajavaa joka ehdittiin jo 1800-luvulla metsästää sukupuuttoon mutta saatiin Norjasta 1935 tuoduilla siirtoistuksilla palautettua eläimistöömme, sekä 1900-luvun alkuvuosina istutettua kanadanmajavaa joka vahvempana lajina on yleistynyt huomattavasti eurooppalaista enemmän. Kanadanmajavan pyynti Suomessa on ainoastaan metsästysajalla säännösteltyä, kun taas euroopanmajavalle tulee olla riistakeskuksen myöntämä pyyntilupa.

Euroopan majava eroaa kanadalaisesta lajitoveristaan vain hieman. Eurooppalaisen väritys on useimmiten hieman ”hallava”, lisäksi karva on hieman pidempi kuin kanadanmajavalla. Elintavoissa merkittävin ero löytyy patojenrakenteluhaluissa, sekä pesänrakennustavoissa. Euroopan majava rakentaa useimmin pesänsä joenpenkkaan, kun kanadalainen serkku rakentaa kekopesän.

Riistanhoito

Vaikka majava tekee huomattavia tuhoja rantametsiköissä, aikaansaa se padonrakennuksellaan tulva-alueita jotka ovat erinomaisia pesintäalueita monille vesilinnuille. Mikäli alueella tiedetään oleskelevan euroopanmajavia, tulee välttää kanadanmajavien siirtymistä lähiseudulle sillä ne vahvempina ja tehokkaampina lisääntyjinä syrjäyttävät alkuperäislajin. 

Ota yhteyttä

Pyydä tarjousta tai kysy lisätietoja.

Nimi*

Sähköpostiosoite*

Puhelin

Viestisi*